Domän 2 - Nutrition
Definition
Otillräckligt intag av näringsämnen för att motsvara det metabola behovet.
Kännetecken
- Beskriver förändrade smakupplevelser
- Bleka slemhinnor
- Brist på information
- Brist på intresse för mat
- Brist på mat
- Diarré
- Felaktig information
- Fettrik avföring
- Hyperaktiva tarmljud
- Kramp i buken
- Kroppsvikt som är 20 procent under den ideala
- Massivt håravfall
- Missuppfattningar
- Motvilja att äta
- Mättnad direkt efter att ha ätit
- Nedsatt muskeltonus
- Smärtor i buken
- Svaghet i muskulatur som används för att svälja
- Sår i munhålan
- Uppger sig äta mindre än dagliga rekommendationer
- Upplevd oförmåga att äta mat
- Viktminskning trots adekvat intag av mat
Relaterade faktorer
- Oförmåga att inta föda
- Oförmåga att smälta föda
- Otillräckliga ekonomisk situation
- Ångest
- Saknar initiativförmåga och kraft att äta
- Bristande kunskap om sund kosthållning
- Förlorat aptiten på grund av nedstämdhet, ensamhet
- Missbruk av laxantia och/eller diuretika
Kortsiktiga mål
- Patienten har gått upp x gram (g) per vecka.
- Patienten äter x-antal mål per dag.
- Ökat mat- och kaloriintag med gradvis ökning varje dag.
- Tid för fysisk aktivitet är begränsad till x minuter/timmar per dag/vecka.
Långsiktiga mål
- Patienten har förmågan att uppvisa förändringar i ätmönster som leder till stabil viktkontroll.
- Patienten kan verbalisera planer för hur vikten på sikt ska hållas stabil.
Omvårdnadsåtgärder
Kartläggning
- Patienten observeras under en timme efter måltid (heldygnsvård).
- Mat- och vätskeregistrering (heldygnsvård)
- Daglig viktkontroll (heldygnsvård)
Psykoedukation
Diskutera nutritionsbehov, aktivitet och sambandet däremellan.
Aktivitet
- Erbjud tre mellanmål per dag.
- Gör schema med patienten med ett gemensamt bestämt X antal aktiviteter.
- Patienten äter ensam (före eller efter andra patienter) med stöd av en personal.
Definition
Näringsintag som överskrider det metabola behovet.
Kännetecken
- Koncentrerar födointag till slutet av dagen.
- Olämpliga matvanor (t.ex. kopplar ihop mat med andra aktiviteter).
- Stillasittande livsstil.
- Vikt 20 procent över idealet för längd och kroppsbyggnad.
- Äter som en reaktion på inre signaler förutom hungerskänsla (t.ex. oro).
- Äter som en reaktion på yttre signaler (t.ex. tid på dagen, social situation).
Relaterade faktorer
- För stort näringsintag i relation till det metabola behovet.
- För stort näringsintag i relation till fysisk aktivitet (kaloriöverskott).
- Biverkningar av medicinering (t.ex. neuroleptika, kortison)
- Tvångsmässigt ätande.
- Bristande kunskap om adekvat näringsintag.
- Stillasittande livsstil.
- Minskad aktivitet.
Kortsiktiga mål
- Patienten har förmåga att beskriva varför han/hon ökar i vikt.
- Patienten kan redogöra för de förändringar som behöver göras för att gå ner i vikt.
Långsiktiga mål
- Patienten har förmåga att uppvisa förändringar i ätmönster som leder till stadig viktminskning/viktkontroll.
- Patienten kan verbalisera planer för hur vikten på sikt ska hållas stabil.
Omvårdnadsåtgärder
Kartläggning
- Diskutera tillsammans med patienten nutritionsbehov, aktivitet och sambandet däremellan.
- Diskutera känslor och emotioner kopplade till mat och ätande.
Psykoedukation
Informera om att viktminskning troligen kommer att stanna upp i perioder, vilket kan leda till frustration.
Aktivitet
- Uppmana patienten att föra matdagbok.
- Utforma en måltidsplan med patienten.
- Stötta patienten att sätta upp realistiska mål för viktminskning.
- Hjälp patienten att göra upp en plan för progressiv träning (vid behov tillsammans med sjukgymnast).
Publicerad: 2019/12/10
Senast uppdaterad: 2019/12/10
dec
11